Sirovina I radna snaga najveći izazovi sa kojima se suočava sektor drvoprerade na sjeveru Crne Gore

Rezultati višemjesečnog istraživanja o stanju i potrebama drvoprerađivača na sjeveru, ali i ciljevi i aktivnosti projekta „Valorizacija drvoprerađivačkih potencijala na sjeveru Crne Gore”, predstavljeni su danas na konferenciji za medije u hotelu ,,Franca”.

Projekat koji nevladina organizacija Multimedijal Montenegro (MMNE) realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, ima za cilj povećanje razvojne mogućnosti sjevera Crne Gore razvijanjem konkurentnosti u oblasti drvoprerade.

Koordinator projekta, predsjednik NVO ,,Multimedijal Montenegro, Željko Đukić kazao je da je veoma zadovoljan dosadašnjom realizacijom projekta koji će trajati do februara.

,,Istraživanje smo završili prije nekoliko dana, i jedan od najvećih problema koji imaju mali prerađivači jeste sirovina, koje mi na sjeveru imamo u velikim količinama, ali im ista nije dostupna, iz razloga što nemaju mogućnost da dobiju koncesiju jer su za to potrebni uslovi, koje ispunjavaju veliki drvoprerađivači. Uspostavili smo i platformu koja će uskoro biti u punom kapacitetu aktivna i pomoći proizvođačima finalnih proizvoda od drveta iz Crne Gore da se predstave na domaćem tržištu upotrebom savremenih alata, kako bi im povećali prodaju”, istakao je Đukić, i predstavio rezultate istraživanja, koji su dostupni na sajtu Valorizuj.me, koji je realizovan u okviru projekta.

Kroz istraživanje se može primjetiti niz izazova, manjkavosti ali  mogućnosti, na primjer čak 93% ispitanika nije član nekog udruženja ili asocijacije, to je pokazatelj da nema udruženja ili klastera koji okuplja drvoprerađivače iz Crne Gore dok na primjer koncesionari I velika preduzeća za sječu šume imaju svoja udruženja, takođe interesantan podatak je I to da 28% od ukupnog broja ispitanika ima probleme sa radnom snagom, 22% pronalazak kupaca, 22% prostor za rad, 17% mašine, 6% nelojalna konkurencija I 5% finansije. Istraživanje je pokazalo da je za razvoj novih finalnih proizvoda od drveta preduslov  nabavka sirovine 34%, mašine I oprema 27%,  radna snaga 15%, prostora za rad 15 % I dodatni kapital 9%.

Posebno nas raduje informacija da se očekuje tokom 2022. godine  promijena načina i sistema obezbjeđivanja sirovine, dakle ukidaju se koncesije već će drvni sortiment moiđi svi da obezbjede putem licitace I to će olakšati nabavku sirovine sa jedne strane ali uvjeren sam I pojeftiniti cijenu finalnih proizvoda od drveta.

Jedan od istraživača na projektu zaposlen u Upravi za šume, Samir Fetić, kazao je da je istraživanje sprovedeno u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Petnjici i Andrijevici.

,,Ispitanici su kao najveći problem naveli nedostatak sirovine, a u zadnje vrijeme se javio problem radne snage. Ispitanici su izuzetno zainteresovani za ovaj projekat, kroz koji bi predstavili svoje proizvode i ideje. Smatram da će usvojiti naše preporuke i proširiti svoj asortiman proizvoda, i biti konkurentniji na tržištu rada”, dodaje Fetić.

Saopšteno je da kroz projekat očekuju utvrđivanje stanja i mogućnosti  razvoja drvoprivrede na sjeveru Crne Gore, da se unaprijedi nivo znanja drvoprerađivača, poljoprivrednih proizvođača, preduzetnika o potencijalima proizvoda od drveta, razviju interesovanja šire javnosti i kreiraju mogućnosti za sistematičan i kontinuiran rad na unapređenju sektora drvoprerade, povećanje zaposlenosti i razvoju sjevera Crne Gore.

Potpredsjednik Skupštine Petnjica, doskorašnji rukovodilac PJ Uprave za šume, Sevludin Šabotić, priprema  dokument ,,Preporuke i mjere  za dalji razvoj drvoprerađivačke indrustije na sjeveru Crne Gore”, a danas je govorio i o mogućnostima njihovog daljeg unapređenja.

,,Tokom rada susreli smo se sa drvoprerađivača koji su iznijeli probleme sa kojima se susreću u toku proizvodnje, ali i očekivanja koja bi primijenili, kako bi prevazišli prepreke i dobili kvalitetniju i ozbiljniju drvoprerađivačku industriju. Išli smo u smjeru dobijanja novih proizvoda sa kojima ćemo zadovoljiti tržište, jer je opšte poznato da skoro svi finalni proizvodi u našoj držai budu uvezeni. Iskazano je zadovoljstvo i interesovanje drvoprerađivača da idu u tom pravcu, i sa uvođenjem strandarda prepoznaju problem i nedostatke koji ih usporavaju doći do tržišta”, pojasnio je Šabotić.

Moderator današnje konferencije bio je asistent na projektu Ramo Ćatović.

Projekat „Valorizacija drvoprerađivačkih potencijala na sjeveru Crne Gore“ realizuje Nvo Multimedijal Montenegro (MMNE) uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Download istraživanje klikom na fotografiju: